Kontoer combineert ambacht en sociaal ondernemen met nieuwe desembakkerij Re-Set
- Jelle Van Oerle
- 8 okt
- 2 minuten om te lezen
Maatwerkbedrijf Kontoer in Turnhout versterkt zijn unieke concept in de Korte Gasthuisstraat met de opening van Re-Set, een artisanale desembakkerij. Het project, geleid door ervaren bakker en maatwerkcoach Luc Adriaensen, biedt naast kwaliteitsvol desembrood ook een nieuwe leer- en werkplek binnen de sociale economie. Klanten kunnen het brood kopen of ter plaatse proeven in de vernieuwde hoek van de zaak.
Volgens Luc Adriaensen, die 27 jaar lang een bakkerij had in Turnhout en nu als maatwerkcoach de desembakkerij Re-Set leidt, is zuurdesem een misleidende benaming. “Dit brood smaakt niet zuur. In Duitsland hebben ze echt zure broden. Daar kweken ze de desem met een azijnzuurbacterie. Wij gebruiken hier een melkzuurbacterie.”
Deze desem wordt gebruikt als de gist in het brood. “Desem is een wilde gist. Daarmee kunnen we dus verschillende soorten desembrood bakken. Het roggebrood smaakt het zuurst, omdat rogge uit zichzelf wat zuurder is.“
Diverse soorten
Bij Re-Set bakken Luc en de mensen die hij begeleidt een zestal verschillende desembroden, van licht tot donker, een Kempens Bruin, het Kontoerke, waarin veenbessen, rozijnen, zonnebloem- en pompoenpitten zitten en enkele keren per week ook focaccia. “Desembrood wordt gemaakt van bloem, water, desem, zout en heel veel tijd”, zegt Luc Adriaensen. “Daardoor is de smaak intenser, en hoewel er geen broodverbeteraar in zit, blijft desembrood veel langer mals. Het is brood om van te genieten. Misschien minder geschikt voor de brooddoos, maar eerder bij wat kaas en een glas wijn.”
Desembrood blijft veel langer mals. Het is brood om van te genieten. Misschien minder geschikt voor de brooddoos, maar eerder bij wat kaas en een glas wijn.
Lees het volledige artikel, geschreven door Guy Van Nieuwenhuysen, op Made in Kempen.


Opmerkingen